Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Prevencija ovisnosti na temu " nije cool, nije in biti narko tip "

 

27.02.2020 12:45
Slika
 
Dana 26.2.2020. godine uposlenici i korisnici JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o PAS-a u Smolućoj boravili su u JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola kako bi održali predavanje na temu bolesti ovisnosti u okviru aktivnosti koje organizuje Mreža vijeća učenika TK-a na temu " nije cool , nije in biti narko tip ".

U posljednjih nekoliko godina naše društvo se sve više  suočava s trendom rasta zloupotrebe svih sredstava ovisnosti među mlađom populacijom. Duhan, alkohol i droge postali su sastavni dio odrastanja velikog dijela omladine što za sobom vuče i druge socijalne probleme kao što su maloljetnička delikvencija, školsko i izvanškolsko nasilje, problem mladih koji ne završavaju školovanje kao i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja.

Briga o mladima je na svima nama. Često se uzroci traže u porodici, u školi, u policiji, u društvu, u novim vremenima. Ali samo zajedničkim snagama timskog rada možemo biti uspješni i djelotvorni u našoj zajedničkoj misiji, a to je prevencija ovisničkog ponašanja. 
Pored svojih redovnih aktivnosti JU CROPS posebnu pažnju posvećuje prevenciji i edukaciji mladih ljudi  o štetnosti PAS-a i vrlo rado se odaziva na ovakve pozive kako bi dali svoj doprinos u vječitoj borbi dobra i zla jer borba protiv ovisnosti ustvari predstavlja borbu za slobodu...
0 0