Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Implementacija projekta " Mladi za NEovisnost "

Završna edukativna radionica " Pitajte, odgovaramo "

21.01.2020 19:19
Slika
 
Dana 16.01.2020. godine u prostorijama Crvenog križa Tuzla održana je završna edukativna radionica " Pitajte, odgavaramo" u sklopu implementacije projekta " Mladi za NEovisnost " kojeg je podrzalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK, a kojoj su prisustvovali pedagozi, profesori, učenici srednjih škola, predstavnici vijeća roditelja i volonteri Crvenog križa koji su bili učesnici navedenog projekta.
Radionicu su održali predstavnici JU CROPS u saradnji sa Crvenim križom Tuzla i Ministarstvom unutrašnjih poslova tK - Odjeljenje za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga.
Tokom trajanja radionice uvodno izlaganje imali su predstavnici JU CROPS koji su prezentirali program Centra i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u svom radu. Posebna pažnja je skrenuta na faktore rizika u nastanku ovisničkog ponašanja i o velikoj štetnosti ulaska u prvi eksperiment sa sredstvima ovisnosti.
Broj konzumenata droge raste iz godine u godinu kako u svijetu, tako i u našoj zemlji.
Sve su veće mogućnosti da se naša omladina nađe u društvu u kojem će im netko ponuditi „travu“, ili barem pobuditi u njima znatiželju. Ali, bezazlena znatiželja može biti pogrešan korak koji može završiti u ovisnosti i zato je pravi odgovor: „Hvala, ne bih“. Konačna je odluka na njima, međutim za donošenje ispravne odluke dobro je baratati činjenicama i informacijama, ali i saznati iskustva onih koji su prošli put ovisnosti.
Svaki početak, ma kako se bezazlenim i bezopasnim činio, može završiti tragično. 
Zbog toga JU CROPS posebnu pažnju posvećuje prevenciji i edukaciji naše omladine o štetnosti zloupotrebe PAS-a jer prevencija predstavlja prvu i najvažniju stepenicu u vječitoj borbi maške i miša, dobra i zla, borba protiv ovisnosti ustvari predstavlja borbu za slobodu...
U toj borbi itekako im pomažu korisnici Centra, bivši ovisnici, apstinetni koji jednom " živom riječju " prenose svoja životna iskustva koja su preživjeli u tom začaranom paklu droge.
0 0