Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti

Edukativna radionica prevencije ovisnosti

Druženje za mlade u Džematu Moluhe

01.02.2020 16:41
Slika
 

Dana 31.1.2020. godine u džematu Moluhe Medžlisa Islamske zajednice Tuzla nakon akšam namaza upriličeno je druženje čiji je domaćin bila Mreža mladih, a kojem su pored domaćina prisustvovali predstavnici i korisnici JU CROPS kao i mladi iz džemata Vitinica. 

Nakon akšam namaza  riječima dobrodošlice i selamima na samom početku obratio se Memsudin-ef. Gobeljić. Izaslanik glavnog tuzlanskog imama  Ahmeda ef. Huskanovića. 

Tokom druženja i edukativnog dijela prisutnima su se obratili uposlenici i korisnici Centra koji su posebnu pažnju posvetili ranom otkrivanju koje je od ključne važnosti u sprječavanju da se eksperimentisanje s različitim psihoaktivnim sredstvima-duhanom, alkoholom, drogama te druga rizična ponašanja pretvore u ovisnost.
Također, akcenat je usmjeren i na roditelje da ukoliko imaju sumnju da im dijete eksperimentiše ili ima dodira s alkoholom, drogama, kockanjem/klađenjem ili drugim sredstvima ovisnosti, može zatražiti stručnu pomoć u JU CROPS.
Djelatnost Centra je raznolika i proteže se od rada sa omladinom koja su rizična ili eksperimentišu sa sredstvima ovisnosti, njihovim porodicama, odličnom saradnjom sa osnovnim i srednjim školama na području Tk i šire, Centrima za socijalni rad, Klinikom za psihijatriju UKC-a Tuzla  kao i drugim zdravstvenim ustanovama pa do testiranja na droge, tretmana i rada sa ovisnicima i kontrole apstinencije ili farmakoterapije.

Nakon edukativnog dijela, susret je nastavljen u mektebskoj učionici uz ugodan razgovor i razmjenu iskustava omladine. Susretu je prisustvovalo oko 200 mladih iz tuzlanskih džemata,roditelji, kao i tuzlanski imami.

0 0